Slave node cannot receive the frame

This is a forum for the communication between the beta testers and our developers. It is only visible for PEAK-System employees and authorized testers.
aguan.zhang
Posts: 17
Joined: Thu 18. Jun 2020, 05:11

Slave node cannot receive the frame

Post by aguan.zhang » Mon 29. Jun 2020, 14:24

Hi Marvin,

I have installed the driver successfully on Ubuntu 16.04.
And I use the PCAN-USB Pro FD to setup master node and slave node refer to Quick-Start-Guide .
But I didnot reiceive any data in slave node.

Code: Select all

$ ls /sys/class/plin
pcan-usb_pro_fd-0  plin0  plin1  version
Master Node cmd:

Code: Select all

$ lin start master 9600 /dev/plin0
$ linwrite -i=0x22 -b="1 2 1 2" -c=C -d=P /dev/plin0
$ linwrite -i=0x22 -b="1 2 1 2" -c=C -d=P /dev/plin0
Slave Node cmd:

Code: Select all

$ lin start slave 9600 /dev/plin1
$ lin set id-filter 0xff:0xff:0xff:0xff:0xff:0xff:0xff:0xff /dev/plin1
$ linread /dev/plin1
     count    timestamp d ID data
^C------------------------------------------------------------------------------User interrupt!
Is there any wrong in my operation? Thanks very much

BRs
Aguan

M.Heidemann
Sales & Support
Sales & Support
Posts: 405
Joined: Fri 20. Sep 2019, 13:31

Re: Slave node cannot receive the frame

Post by M.Heidemann » Mon 29. Jun 2020, 14:52

Hello Aguan,

Do you use a real Linux machine or do you run this on a VM?

Best Regards

Marvin

aguan.zhang
Posts: 17
Joined: Thu 18. Jun 2020, 05:11

Re: Slave node cannot receive the frame

Post by aguan.zhang » Tue 30. Jun 2020, 03:50

Hello Marvin,

I use the real Linux OS.

Code: Select all

$ cat /proc/version
Linux version 4.15.0-106-generic (buildd@lcy01-amd64-019) (gcc version 5.4.0 20160609 (Ubuntu 5.4.0-6ubuntu1~16.04.12)) #107~16.04.1-Ubuntu SMP Thu Jun 4 15:40:05 UTC 2020
And I'm sure the steps I followed are correct. I doubt the master node didn't send frames successfully.

BRs
Aguan

M.Heidemann
Sales & Support
Sales & Support
Posts: 405
Joined: Fri 20. Sep 2019, 13:31

Re: Slave node cannot receive the frame

Post by M.Heidemann » Tue 30. Jun 2020, 08:03

Hello Aguan,

To narrow this issue down:

Does your current LIN-setup work as intended on Windows using PLIN-View?

Best Regards

Marvin

aguan.zhang
Posts: 17
Joined: Thu 18. Jun 2020, 05:11

Re: Slave node cannot receive the frame

Post by aguan.zhang » Tue 30. Jun 2020, 11:37

Hi Marvin,

It seems works not well too when using PLIN_View Pro on Windows.

Please refer to the attachment.

BRs
Aguan
Attachments
plin_view_error.PNG
plin_view_error.PNG (37.62 KiB) Viewed 734 times

M.Heidemann
Sales & Support
Sales & Support
Posts: 405
Joined: Fri 20. Sep 2019, 13:31

Re: Slave node cannot receive the frame

Post by M.Heidemann » Tue 30. Jun 2020, 11:51

Hello Aguan,

This looks like your do not supply your LIN-Channels with external power,
Please see the user manual for PCAN-USB Pro FD on page 12:

https://www.peak-system.com/produktcd/P ... an_eng.pdf
LIN_Power_Supply.PNG
LIN_Power_Supply.PNG (42.81 KiB) Viewed 732 times
Please check if your LIN connections are properly supplied with power.


Best Regards

Marvin

aguan.zhang
Posts: 17
Joined: Thu 18. Jun 2020, 05:11

Re: Slave node cannot receive the frame

Post by aguan.zhang » Wed 1. Jul 2020, 10:59

Hi Marvin,

I have a question, pin 5 and pin 6 all should be connected to GND or any one is OK?


BRs
Aguan

M.Heidemann
Sales & Support
Sales & Support
Posts: 405
Joined: Fri 20. Sep 2019, 13:31

Re: Slave node cannot receive the frame

Post by M.Heidemann » Wed 1. Jul 2020, 11:14

Hello,

On LIN Connection Cable for PC LIN Interfaces we use pin5, but it's really up to you, there is no difference.

https://www.peak-system.com/LIN-Anschlu ... .html?&L=1

Best Regards

Marvin

aguan.zhang
Posts: 17
Joined: Thu 18. Jun 2020, 05:11

Re: Slave node cannot receive the frame

Post by aguan.zhang » Wed 1. Jul 2020, 11:52

HI Marvin,

But If the PIN 4 connected to a real LIN devices, and PIN 9 connected to a additional supply voltage.

Both the PIN 5 and PIN 6 should be connected to GND? or any one is OK?

Thanks very much.

BRs
Aguan

M.Heidemann
Sales & Support
Sales & Support
Posts: 405
Joined: Fri 20. Sep 2019, 13:31

Re: Slave node cannot receive the frame

Post by M.Heidemann » Wed 1. Jul 2020, 11:59

Hello Aguan,

you only need to connect one pin to ground.

Best Regards

Marvin

Locked